Medellin, stad van de eeuwige lente

Medellin, de stad met de slechte reputatie, de stad waar we tijdens onze reis voor werden gewaarschuwd, maakte zijn reputatie niet waar.

Ik vind het een heerlijke stad, die met een indrukwekkende transformatie bezig is. Dat werd ons gisteren duidelijk tijdens de 'free walking tour'.

Deze transformatie is gebaseerd op een 5tal pijlers:
- Sociaal urbanisme
- Bibliotheken in de barrios ( eigenlijk het tegenovergestelde wat wij doen in Nederland. Wij laten de bibliotheek en de andere sociale voorzieningen verdwijnen uit de wijken. Ben benieuwd welk effect dat op termijn zal hebben)
- Goede scholen in de barrios
-,Mobiliteit, er is een uitstekend metronetwerk, wat er voor zorgde dat de mensen in de buitenwijken konden profiteren van de opkomende bedrijvigheid elders in de stad
- Doelgerichte buitenlandse investeringen

Los van dit interessante sociaal economische perspectief gaf de gids op een leuke en heldere manier informatie over de stad , streek en haar mensen (paisa).

Neem nu de kerken in het centrum. Vergelijk dat eens met Nederland. Altijd leeg en niets te beleven. Nou in Colombia is dat wel anders. Rondom de kerk is het hoeren, snuiven, spuiten, bedelaars,  porno en al het andere wat god z.g. verboden heeft. Na een bezoekje aan een dame van lichte zeden, kun je vervolgens in diezelfde kerk je ziel reinigen en weer doorgaan met het dagelijkse leven. Ik heb verder geen waardeoordeel, maar ik zie dat het in Colombia het er toch wel iets anders aan toe gaat dan in Nederland. In de kerk zelf is het ook opvallend druk en niet alleen met hoerenlopers. Dagelijks vinden er meerdere malen diensten plaats en die worden goed bezocht. 


Als je een onbekende stad gaat bezoeken, kan ik iedereen zo'n tour aanbevelen. Je leert haart haar in een paar uur tijd kennen.

Wat hebben we nog meer gedaan in Medellin.

We hebben uitgebreid gebruik gemaakt van haar metronetwerk.
Onderdeel van dit netwerk is een kabelbaan, die ons bracht naar een hoger gelegen deel van de stad. Onder je zie de barrios, waar je vroeger beter niet kon komen, maar die door de eerder genoemde transformatie een stuk veiliger zijn geworden. Ik zou er echter liever nog steeds niet in de avond rondlopen.Een andere plek die we bezocht hebben is Botanische tuin. Een heerlijke plek midden in de stad.
Verder hebben we natuurlijk het centrum verkend en de horeca gespekt in de omgeving van ons hotel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Guatapé, La Piedra del Penol en de finca van Don Pablo

Palomino en Santa Marta

Van Manizales naar Cartagena